Maskerclass | G.S.C. Vindicat

In samenwerking met G.S.C. Vindicat atque Polit vindt de tweede editie van Maskerclass plaats! Deze avond betreedt een panel aan ervaringsdeskundigen omtrent het onderwerp depressie het toneel. Door kennis te delen met elkaar en het publiek kunnen we er samen voor zorgen dat de onwetendheid en het taboe rondom depressie kleiner wordt.

 

Even voorstellen! Mijn naam is Sophie en samen met Vindicat atque Polit organiseer ik de tweede editie van Maskerclass. Op 23 mei maakte ik bij mijn studentenvereniging in Rotterdam het onderwerp depressie bespreekbaar, voor het eerst echt mijn masker af. Een onderwerp dat mij tot twee jaar terug nog niet veel bezig hield, totdat ik zelf in 2017 last kreeg van een depressie. Het viel mij op dat niet alleen ikzelf, maar ook de mensen om mij heen er weinig van af wisten en dat dit het lastig maakt er over te praten. Tijd om daar verandering in te brengen! Samen met ervaringsdeskundige jongeren en kennisrijke panelleden maken we op 4 december depressie bespreekbaar in Groningen.

 

De eerste die aftrapt in het panel voor Vindicat is Niels Bakker! Hij is oprichter van Wakker bij Bakker Student Coaching Nederland en werkt hiermee nauw samen met onder andere studentenverenigingen als Vindicat. Met zijn rol als Student Coach helpt hij verder met vraagstukken rond psychische klachten, effectief studeren en/of studiekeuze- tot loopbaanbegeleiding. Niels zal meer vertellen over zijn ervaringen uit de praktijk, en zoals hij zelf introduceert: “Het leven is niet makkelijk, dus waarom delen we alleen het mooie plaatje met elkaar?”

 

Depressie is niet voor iedereen hetzelfde, vandaar dat er 4 december meerdere mensen hun ervaringen komen delen. Eén van hen is Lindy! “Ik doe mee omdat er naar mijn mening te veel jongeren in stilte lijden aan hun depressie. Met mijn deelname aan Maskerclass hoop ik mijn steentje bij te kunnen dragen om depressie bespreekbaar te maken en hiermee de drempel om er openlijk over te durven praten te verlagen.”

 

Zoals eerder aangekondigd zal het bij deze Maskerclass niet blijven bij Niels en Lindy. Met grote dankbaarheid kan ik jullie vertellen dat het panel wordt versterkt met de aanwezigheid van Rosalia. Graag wil ze andere mensen helpen door het delen van haar eigen ervaringen en verhalen: “Met openheid kom je verder.”

 

Nog maar een klein weekje op de teller en dan zal Maskerclass van start gaan!     Het panel raakt inmiddels al gevulder, maar we zijn nog niet compleet. Ook Tessa zal deze middag haar bijdrage leveren. “Ik wil depressie bespreekbaar maken omdat ik erachter gekomen ben dat ik niet bang hoef te zijn om mijn kwetsbaarheid te delen, want het kan ook mooie dingen te weeg brengen.”

 

Met dit bericht maak ik het panel voor Maskerclass compleet. De organisatie, waarvoor deze vrouw werkt, kan naar mijn mening op een avond zoals deze niet ontbreken. “113 Zelfmoordpreventie streeft naar een land waarin niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfmoord. 113 biedt laagdrempelig hulpaanbod met online en telefonische hulpverlening. Mensen met suïcidale gedachten en hun naasten kunnen hier 24/7 anoniem gebruik van maken. Vrijwilliger Ger Ceelen is ambassadeur van 113 en is deze dag om toelichting te geven over ons werk.”