Maskerclass | R.S.V. Sanctus Laurentius

Dat depressie net zo makkelijk bespreekbaar wordt als een gebroken arm. Dat is mijn doel. – Sophie Schmeets.

Op 23 mei 2018 vond de allereerste Maskerclass plaats. Hier koos ik bewust voor de plek waar ik mij in Rotterdam zo thuis voel – mijn studentenvereniging. Met Maskerclass wilde ik mijn vrienden en familie meer leren over depressie door ervaringen en kennis te delen. Wat begon als een klein idee in mijn schrift mondde uit tot een vijf koppig panel en een publiek met meer dan 200 paar oren en ogen.

 

Nadenkend hoe ik deze vrouw de hemel ik kan prijzen, schieten mij woorden te kort. Zeker omdat ik haar humor probeer te evenaren, wat vrijwel onmogelijk is. Daarnaast heeft ze ook nog twee dingen waar ik verdomd jaloers op ben: een master diploma psychologie en een gouden keel! Met trots stel ik aan jullie het eerste panellid voor: Eline Bleker!

 

Des te langer ik mij verdiep in de LinkedIn pagina van deze man, des te meer ik besef dat hij het pad bewandelt dat ik maar al te graag wil volgen. Elwin Goedgedrag is een ExpEx ervaringsdeskundige van top tot teen: na een jarenlange strijd tegen depressie staat hij de laatste jaren met regelmaat voor publiek om depressie bespreekbaar te maken. Daarnaast was Elwin te zien in het programma #jesuisdepri op Nederland 3.

 

Als een eerste ontmoeting in de zon resulteert in 4 uur non-stop kletsen, dan weet je dat het goed zit. Ik ben dan ook ongelofelijk dankbaar dat hij mij mailde om zijn hulp aan te bieden. Raymond Haans is psychiater voor de poli angst- en stemmingsstoornissen en heeft dagelijks te maken met de ziekte depressie. Hij zal 23 mei van grote waarde zijn voor het beantwoorden van jullie vragen die ik voorbij heb zien komen.

 

De organisatie, waarvoor deze vrouw werkt, kan naar mijn mening op een avond zoals deze niet ontbreken. “113 Zelfmoordpreventie streeft naar een land waarin niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfmoord. 113 biedt laagdrempelig hulpaanbod met online en telefonische hulpverlening. Mensen met suïcidale gedachten en hun naasten kunnen hier 24/7 anoniem gebruik van maken.” Vrijwilliger en psycholoog Jorien Roseboom is ambassadeur van 113 en is deze avond aanwezig om toelichting te geven over haar werk.